HomepageBiografieBoekenAgendaBestelContact www.degeus.nl
 
  Inhoud

Het niet eerder vertelde levensverhaal van Leo Baekeland en zijn vrouw Céline. Als Leo Baekeland in 1863, ruim 150 jaar geleden, geboren wordt, is Gent al een moderne industriestad. Naast diep armoedige arbeiders wonen er wetenschappers en industriëlen die door hun vindingrijkheid en durf schatrijk zijn geworden. En toch vindt de jonge en eigenwijze chemicus Baekeland België en Europa te klein voor zijn ideeën en ambities. Daarom vertrekt hij eind jaren tachtig van de 19e eeuw met zijn jonge vrouw Céline naar Amerika, het land van zijn grote voorbeelden Franklin, Eastman en Edison. In New York, waar stromen emigranten hun geluk zoeken, probeert hij zijn uitvindingen aan de man te brengen.

Niemand is geïnteresseerd, het geld raakt op en Baekeland is ten einde raad. De enige die in hem blijft geloven is Céline. Liefdevol, zakelijk en strijdvaardig sleept ze haar man en haar gezin door armoede, ziekte en talrijke persoonlijke crises. De uitvinding van het Velox-papier wordt Baekelands eerste grote succes. De internationale roem en het grote fortuin komen met zijn uitvinding van het eerste plastic, het bakeliet (1907), dat het aanzien van de wereld zal veranderen.

In 2005 werd Baekeland genomineerd voor de eretitel Grootste Belg aller tijden.

Lees het fantastische verhaal van de wetenschapper die zijn ideeën in dienst stelt van mens en maatschappij, iemand die de eenvoud zoekt, maar in een luxueus leven terechtkomt waartoe zijn succes, zijn rijkdom en zijn vrouw hem verplichten.

TERUG NAAR: BOEKEN - DE GROTE DROOM VAN LEO BAEKELAND